Teorie versus practica
Probabil ca domeniul afacerii cu imobiliare este unul dintre cele mai stabile raportandu-ne la un criteriu temporal, insa, in functie de fluctuatiile economice produse, poate fi atat avantajos, dar ne si poate afecta, daca investitia nu este facuta la momentul propice. Pentru a obtine profit in acest domeniu trebuie realizat cu mare atentie un studiu de piata, care poate avea ca factor important de influenta, mica publicitate. Anunturile publicitare, ofera sansa celor interesati de a avea contact direct cu spatiile oferite spre vanzare sau inchiriere, si totodata sa cunoasca indeaproape raportul pret-calitate, care de multe ori nu este relevant, deoarece marea majoritate a celor specializati in domeniu „ingrasa” preturile, bineinteles, in interes propriu.
Colaps sau crestere economica ?
In vremea anilor 2008-2009 existau foarte multi critici in domeniu, care recomandau cu cea mai mare „caldura” sa ne ferim de achizitionarea imobiliarelor deoarece erau evaluate cu mult peste adevarata valoare, dupa cum am si mentionat anterior. Din pacate, aceasata conceptie veridica, a fost mult criticata de gurile rele, a caror afacere putea fi periclitata de un sfat specializat, pana la urma nu este ceva neobisnuit, deoarece in trecut chiar si cei mai drepti oameni de stiinta erau uneori considerati vrajitori sau eretici, deci, perceptia societatii nu s-a schimbat. Chiar daca esti o singura persoana si sustii o idee, in ciuda faptului ca este o concluzie obtinuta in urma unor eforturi uriase, cu baza stiintifica, tinzi sa fii considerat absurd, daca nu chiar si nebun. Datorita situatiei economice la nivel mondial era greu de crezut ca preturile nu au mai crescut cum sustineau acesti sceptici.
Credit pe viata sau loterie ?
E drept ca in perioada 2005-2006 achizitionarea unui apartament, a unei case, reprezenta o reala afacere intrucat preturile erau acceptabile pentru multi dintre noi, daca eram hotarati sa investim o suma de bani pe o perioada mai lunga. Problema de astazi, este putin mai complicata deoarece in ciuda faptului ca statul sustine sus si tare ca este un suport pentru tinerii dispusi sa faca un imprumut cu programul „prima casa” ajungem la concluzia ca nu este tocmai avantajos sa faci un imprumut pe o perioada atat de lunga, mai ales ca nu ai garantia ca iti poti pastra locul de munca, sau iti poti mari soldul obisnuit. La 30 de ani esti abia la inceput de viata, si cu toate acestea te gandesti foarte serios la intemeierea unei familii in adevaratul sens al cuvantului. Este dificil sa te legi pe viata cu un astfel de imprumut, dar atunci cand nu ai alternative, nu ai ce face. Si te hotarasti sa platesti vreo 2 decenii si ai impresia ca grijile nu se mai termina. Imbatranesti, si abia reusesti sa iti vezi visul implinit. Situatia economica este critica, si este tot mai dificil sa achizitionezi cu bani gheata un imobil, de aceea multi opteza pentru chirii.
Chiriile ultima scapare sau pierdere de timp ?
Ceea ce este practic la chirii? In primul rand nu ai grija ca esti obligat sa platesti pe viata pentru o micuta cutie de chirbrituri. In plus, daca te hotarasti sa maresti numarul membrilor familiei o poti face, fara sa fii „legat de glie”, pentru ca esti nevoit sa iti resepcti obligatiile contractuale. Scepticii, vad si o parte negativa, si anume ca nu simti ca apartii propriu-zis unui loc, si mereu esti pe drumuri, devine tot mai greu odata cu inaintarea in varsta si marirea numarului membrilor familiei. Deci, pana la urma, lama are doua taisuri, depinde de norocul si perceptia feicaruia asupra modului in care vrea sa isi construiasca viata.
Preturile au crescut neasteptat de mult, dar cei care chiar si acum in timpul crizei beneficiaza de un buget mai sanatos, pot investi, intrucat conform fluctuatiilor economice, dupa o perioada de criza, in care ne-am adancit tot mai mult in aceasta depresiune pecuniara, va urma si o perioada de inflorire, iar cei care au stiut unde sa investeasca, vor avea foarte mult de castigat. Chiar si cu aceasta situatie, imobiliarele au reprezentat mereu target-uri stabile de a face investitii pe termen lung, iar daca alegeti bine zona pe unde cumparati puteti fi proprietari pe termen lung, cu tot cu legatarii dumneavoastra.
Viitorul este incert
Ce urmeaza ? Reusim sa trecem de 2012 cu bine, sau se opreste timpul in loc? Nu stim exact, cum nu stim cum va evolua problema imobiliarelor. Toti sunt in expectativa, vanzatorul isi doreste ca valoarea sa creasca, pretul sa creasca, sa obtina cat mai mult profit, iar cumparatorul asteapta ca preturile sa scada, uneori prefera sa aleaga o calitate mai redusa pe care o poate reconstrui in timp, in calitate de proprietar al imobilului respectiv. Este bine ca putem evolua si uneori din putin putem face mult. Exact cum dintr-un apartament modest putem face prin renovare unul de lux, asa putem porni pe calea afacerilor de la detinerea in patrimoniu a unui singur imobil, iar treptat numarul acestora sa se mareasca incat sa fim capabili ca la o anumita varsta sa ne stabilim un intreg plan complet al averii pentru batranete. Depinde de norocul fiecaruia dar si de inclinatiile catre acest domeniu, cat si bineinteles cunostintele esentiale. Fara cunostinte va puteti arunca intr-un ocean plin de rechini, fara a fi constienti de urmarile faptelor dumneavoastra.
Pentru a avea cat de cat o idee orientativa despre situatia pietei la ora actuala este bine sa consultati multe dintre anunturile publicitare online actualizate din ora in ora. Gama de propuneri este variata in functie de calitate, pret, suprafata, zona si alte detalii pe care le cere fiecare cumparator sau viitor locatar.