Obinerea permisului auto este in ultima vreme o prioritate pentru tineri. Dupa varsta de 18 ani, tot mai multe persoane incep cursurile de legislatie rutiera in vederea obtinerii carentului de conducere. In acest articol vom vedea care sunt pasii necesari pentru a obtine permisul auto.
Acte necesare
- fisa detinatorului permisului de conducere completata prin dactilografiere avand aplicata fotografia si semnatura detinatorului la locul prevazut, iar pe verso se aplica timbrul care a fost eliberat impreuna cu fotografiile
- chitanta reprezentand contravaloarea permisului de conducere ( C.E.C., B.C.R., B.R.D. )
- copie act de identitate
- cazier judiciar
- fisa medicala avizata de policlinica de specialitate
- azivul psihologic
Proba teoretica
Dupa ce dosarul cu toate documentele este gata, urmeaza cursurile de legislatie rutiera care vor ajuta la trecerea probei teoretice ce face parte din examenul auto. Majoritatea celor care vor sa obtina permisul auto cred ca aceasta proba reprezinta cel mai greu obstacol de trecut. Pentru a fi declarat admis la proba teoretica, elevul scolilor de soferi are nevoie de cel putin 22 de puncte din cele maxim 26 posibile. Un punct reprezinta rezolvarea corecta a unei intrebari din examen.
Pentru ca aceasta proba sa fie mai usoara, pe internet au aparut site-uri ce contin sute de chestionare auto care au rolul de a-i familiariza pe cei care doresc obtinerea permisului auto cu examenul la proba teoretica. Chestionarele sunt foarte importante, iar rezolvarea lor depinde atat de parcurgerea legislatiei rutiere, cat si de exersarea intensiva. Rezolvarea zilnica a 4-5 chestionare auto contribuie enorm la trecerea cu usurinta a probei teoretice.
Proba practica
Proba practica sau “oasul” urmeaza imediat dupa cea teoretica si presupune conducerea unui autovehicul rutier pe drumurile publice. In prealabil acestei probe, elevul scolilor de soferi a practicat si a invatat manevrele de cunducere rutiera cu in instructor auto calificat. Admiterea acestei probe este la latitudinea agentului rutier prezent in autovehicul in timpul examenului practic.
Dupa trecerea celor doua examene, intr-un interval de timp relative scurt, permisul auto va fi fie inmanat de un agent al politiei, fie fa trimis prin posta romana.