Polenul este unul din cele mai de pret daruri ale naturii, intrucit fara el inmultirea plantelor cu flori nu ar posibila. Acesta reprezinta principala hrana pentru puietul din stup si materia prima pentru laptisorul de matca, fermenti si ceara. Polenul se gaseste sub forma unui praf foarte fin in anterele florilor. Este alcatuit din grauncioare de diferite forme si culori caracteristice fiecarei plante.
Acesta se deosebeste prin forma suprafetei exterioare, prin continutul diferit in substante nutritive si vitamine.Polenul poate fi obtinut prin recoltarea directa de catre om, de la plantele care au cantitati mari sau cu ajutorul albinelor. Spre deosebire de polenul recoltat direct de om, polenul obtinut cu ajutorul albinelor este mult mai valoros, deoarece este adunat de la mai multe flori, la care albinele au mai adaugat nectar si saliva.Polenul are o marime cuprinsa intre 20-200 um.
Depozitarea polenului:
Polenul proaspat recoltat de albine din anterele florilor este depozitat in fagurii cuibului, de preferinta in cei de culoare neagra. Sub aceasta forma, polenul se gaseste deozitat in cei 2 faguri care marginesc puietul si mai putin in fagurii cu puiet. Uneori, in cazul unei abundente de polen in natura sau a unei incetiniri a ritmului de ouat, cuibul in intregime se poate bloca cu polen. Grauncioarele de polen adunate de pe flori sunt descarcate de albinele culegatoare direct in celulele fagurilor, unde sunt comprimate cu capul pentru a forma o masa compacta. Urmeaza alte incarcaturi si tasari, pana ce celula se umple cam 2/3. In momentul inmagazinarii in faguri, polenul are aceleasi insusiri si calitati ca polenul retinut in colectorul de polen. Dupa depunerea lui in faguri, se transforma in pastura, sub influenta substantelor adaugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii si umiditatii ridicate din cuib , precum si datorita modului de conservare in celulele fagurilor.
Compozitia polenului:
Polenul si mierea sunt singurele resurse alimentare care s-au descoperit ca contin 22 de nutrienti. Polenul are un continut de apa de 3,4%, proteine 7-35% din care jumatate sunt aminoacizi (arginina, histidina, leucina, metionina, triptofan), contine glucide in proportie de 21-48,35%, lipide 0,19-15%, diferite substante minerale ca potasiu, calciu, sulf, sodiu, fosfor, numeroase vitamine ca B1, B2, B6, PP, C, E, D, contine un factor de crestere , substante antibioatice, enzime si alte substante neidentificate.
Proprietatiile polenului:
Apiculorii i-au descoperit miraculoasele proprietati numai dupa ce au constatat ca familiile de albine cele mai viguroase sunt acelea care isi fac provizii mari de primavara. R. Chauvin a demonstrat ca polenul are numeroase proprietati nutritive si energetice continand chiar o substanta care accelereaza cresterea si substante antibiotice deosebit de eficace impotriva colibacililor si unor salmonele. In acelasi timp, creste cantitatea de hemoglobina in sangele bolnavilor de anemie.
Din punct de vedere medical, polenul contine tonifiante, stimulante, antianemice, antibacteriene, accelereaza cresterea, echilibreaza sistemul nervos (anevrina) si regleaza functiile intestinelor.Polenul transportabil pe calea aerului este de tip anemofil si este cel responsabil in marea majoritate de alergiile de polen si nu polenul recoltat de albine care este de timp entomofil.