Cand intrebi o femeie cat timp isi petrece facandu-si manichiura, aceasta nu va ezita sa iti spuna de colectia impresionanta de geluri lac, oje sau instrumente de care dispune pentru a-si aranja unghiile corespunzator. Vei vedea in ochii ei o pasiune si o relatare a procesului de ingrijire descris cu placere. Multe femei au nu doar o sticluta sau doua cu geluri pentru unghii, ci adevarate colectii pe diferite culori. Chiar daca majoritatea femeilor se folosesc de aceste produse regulat, foarte putine stiu cum au evoluat gelurile pentru unghii. In acest articol voi incerca sa evidentiez anumite aspecte de care orice femeie ar trebui sa fie constienta.
Cand au inceput sa fie decorate unghiile?
Prima referinta la persoanele care au inceput sa-si estetizeze unghiile s-a dovedit a fi undeva prin anii 3000 inaintea erei noastre in China. Acestia foloseau o combinatie unica de substante ce ii dadeau unghiei o culoare roz-rosiatica.
Incasii nu erau nici ei mai prejos. Acum 4000 de ani incasii obisnuiau sa-si picteze unghiile cu imagini ale vulturilor. Prin urmare, acum peste 4000 de ani oamenii au inceput sa-si decoreze unghiile, insa nu neaparat in scopuri estetice ci mai mult pentru semnificatiile desenelor. Barbatii obisnuiau sa isi deseneze pe unghii diversi zei sau chiar Soarele.
Indienii foloseau vopseaua Henna pentru a-si vopsi unghiile. Acest proces de vopsire a unghiilor avea loc in special cand se serbau anumite evenimente, nefiind un obicei printre femei sa isi vopseasca unghiile regulat. Vopseaua henna este reprezentata de culorile : rosu maroniu, portocaliu sau maro roscat. Aceasta vopsea se foloseste si in ziua de azi, in special la vopsirea parului, fiind cunoscuta ca o vopsea naturala ce are multe beneficii pentru firul de par.
Undeva prin ani 1920 au inceput sa apara diferite nuante pentru accesorizarea unghiilor si astfel ingrijirea lor a devenit un trend. La inceput, multe femei vedeau vopsirea unghiilor ca ceva ofensator, insa datorita culorilor extraordinare au inceput cu toate sa isi vopseasca unghiile fiindca astfel unghiile pareau mai ingrijite si contribuiau la aspectul total al femeii.
Incepand cu oje si lacuri de unghii simple care tineau 1-3 zile, acum s-a ajuns la unghii false create pe baza de geluri uv sau geluri acrilice care dureaza pana la 2-3 saptamani.
Industria cosmeticii este una din cele mai profitabile industrii, iar nisa accesorizarii unghiilor nu se lasa mai prejos. Chiar daca gasim sticlute de geluri lac incepand de la 5 Ron, femeile cauta sa aiba cat mai multe nuante si cat mai diverse, motiv pentru care foarte putine doamne/domnisoare se limiteaza la doar o singura sticluta cu oja.