Mijloacele ajutatoare sunt dispozitive ortopedice folosite pentru imbunatatirea mobilitatii pacientilor. Tipul de dispozitiv ajutator ales depinde de gradul de asistenta, iar cu cat dizabilitatea este mai mare cu atat complexitatea dispozitivului ales este mai mare.
Fotoliul rulant este folosit de catre pacientii la care ambulatia (miscarea) este imposibila sau posibila dar pe distante scurte. Aceste fotolii rulante electrice necesita un sistem pe care se sta, unic si care trebuie:
- sa asigure un suport adecvat pacientului in pozitia sezand;
- sa mentina aliniamentul ortopedic si sa ajusteze orice asimetrie fixata;
- sa asigure o stabilitate adecvata si sa creasca functionalitatea;
- sa asigure o distributie adecvata a presiunii, confort si sa creasca toletanta de a sta in pozitia sezut, deoarece o distributie deficitara a preziunii poate duce la dezvoltarea escarelor.
Punerea in miscare a fotoliului rulant se poate face manual sau electric.
Beneficiile utilizarii scaunului rulant constau in faptul ca acesta permite persoanelor cu dizabilitati sa fie mobile, sa isi mentina starea de sanatate, sa participe la viata comunitatii, sau duce la cresterea accesului la oportunitati de educatie.
Pe langa asigurarea mobilitatii, un scaun rulant este benefic pentru sanatatea fizica si calitatea vietii utilizatorului acestuia. Scaunul rulant dotat cu o perna potrivita previne moartea prematura a persoanelor cu leziuni de coloana vertebrala sau alte afectiuni similare. Un scaun rulant functional, confortabil si care poate fi actionat in mod eficient duce la intensificarea activitatii utilizatorului, si la reducea dependentei acestuia de persoanele din jur.
De multe ori scaunul rulant face posibila transformarea unei persoane pasive intr-o persoana care contribuie activ la economie si la comunitate, iar cand utilizatorii de scaune rulante pot sa acceseze oportunitati de educatie si angajare, rezulta beneficii economice considerabile. Cu ajutorul scaunului rulant, aceste persoane pot sa isi castige existenta si sa contribuie la venitul familiei, in timp ce in absenta scaunului rulant persoanele respective raman izolate, fiind sustinute integral de familie si societate.
Diversitatea anatomica a utilizatorilor creeaza nevoia unor tipuri diferite de scaune rulante, alegerea scaunelor facandu-se functie de necesitatile fizice ale acestora si de modul in care va fi folosit scaunul rulant.
Posibilitatea de a ajusta sau de a personaliza scaunul rulant pentru a indeplini nevoile fizice ale utilizatorului variaza in functie de tipul de scaun rulant. Adesea scaunele rulante sunt disponibile in mai multe dimensiuni si permit realizarea unor ajustari de baza.
O prima clasificare a scaunelor rulante este:
1. Scaun rulant pentru utilizator temporar;
2. Scaun rulant pentru utilizator pe termen lung;
3. Scaun rulant pentru utilizator cu nevoi de pozitionare speciale.
Scaunele rulante pentru utilizare temporara (folosite in spital pentru a deplasa pacientii de la un salon la altul) nu sunt construite pentru a permite personalizarea, suportul postural sau diminuarea presiunii la nivelul sezutului. Pentru utilizatorii pe termen indelungat, scaunul rulant trebuie sa fie personalizat si sa ofere suport postural si reducerea presiunii, fiind important ca scaunele rulante sa fie disponibile intr-o varietate de dimensiuni ale sezutului si sa fie posibila ajustarea inaltimii suportului pentru picioare si a spatarului, astfel incat scaunul rulant sa poata fi ajustat in mod corespunzator.
Scaunele rulante care au multe optiuni de ajustare sau adaptare personalizata sunt create pentru utilizatori pe termen lung care au necesitati speciale de pozitionare si au adeseori componente suplimentare care faciliteaza mai buna pozitionare a utilizatorului.
Diferitele modele de scaune rulante permit utilizatorilor sa le foloseasca in conditii de siguranta si eficienta in mediul specific in care traiesc si muncesc. Astfel un scaun rulant utilizat in principal pe terenuri accidentate trebuie sa fie mai robust, stabil si usor de manevrat intr-un astfel de mediu, exemplu este un scaun rulant cu trei roti care este potrivit pentru utilizare pe un astfel de teren.
Multi utilizatori traiesc si muncesc intr-o varietate de medii si de aceea adeseori este nevoie de un compromis privind calitatile scaunului rulant. Astfel un scaun rulant robust cu o baza relativ mica dar cu roti pivotante mari, poate fi utilizat atat in interior cat si in exterior.
Important este ca utilizatorii sa se poata transfera in si din scaunul rulant cu usurinta, sa se deplaseze in mod eficient si sa il poata repara. De asemenea utilizatorii pot avea nevoie sa transporte scaunul rulant, de exemplu in autobuz sau in automobil.
Diferite modele de scaune rulante permit strangerea acestora in diferite moduri, astfel unele scaune rulante se pliaza pe verticala, in timp ce altele au roti cu sistem de deblocare rapida si spatar pliabil.
Caracteristici tehnice ale scaunelor rulante includ toate tipurile de ajustari, scaune rulante cu trei sau patru roti, scaune rulante pliabile si rigide si cele pentru adulti, respectiv pentru copii.
Obiectivul activitatii firmelor constructoare de scaune rulante si a celor care le comercilizeaza este acela de a produce si vinde echipamente ortopedice care sa functioneaza bine si sa furnizeze in acelasi timp pozitionare si sprijin postural fara a compromite rezistenta echipamentului si siguranta utilizatorului.