Sfaturi

Metode de dezinsectie si deratizare non toxice

La momentul actual, fata de acum cateva decenii, tratamentele de dezinsectie si/sau deratizare pot fi efectuate ptrintr-o multitudine de metode care raman la latitudinea celui ce realizeaza operatiunea (utilizator casnic sau agent atestat in meseria de dezinsectie si deratizare).

Aceste metode pot fi clasificate in functie de mai multe aspecte, unul dintre acestea fiind substantele regasite in produsele utilizate. Astfel, putem vorbi de tratamente cu grad de toxicitate (chiar daca multe din produsele existente prezinta un grad de toxicitate redus) sau tratamente non-toxice (cand se utilizeaza produse care nu au in compozitie substante considerate toxice).

Trebuie sa mentionam totusi faptul ca, operatiunile non toxice nu pot avea aceeasi eficienta ca in cazul tratamentelor la care se utilizeaza produse cu grad de toxicictate. Din aceasta cauza tratamentele non toxice sunt recomandate atunci cand gradul de infestare (numarul daunatorilor existenti) nu este ridicat sau cand se doreste a se efectua un proces de monitorizare pre-tratament sau post-tratament.

In cazul dezinsectiei, cel mai comun produs non toxic este capcana adeziva cu atractant. Aceasta este un dispozitiv care are preaplicat pe una din suprafete un adeziv puternic si un amestec de atractanti alimentari si feromoni sexuali. In momentul in care capcana adeziva este amplasata intr-un loc anume isi manifesta eficienta prin faptul ca atrage gandacii aflati in proximitate, acestia ramanand imobilizati pe suprafata adeziva. Capcana adeziva cu atractant ne poate ajuta sa aproximam gradul de infestare in functie de numarul de daunatori imobilizati intr-un anumit interval de timp (acest procedeu fiind numit si proces de monitorizare). Totusi, acest produs nu are capacitatea de a distruge sursa generatoare de gandaci (pentru a stopa inmultirea daunatorului)  fapt pentru care este folosita de cele mai multe ori ca si element ajutator odata cu utilizarea produselor insecticide cu caracteristici toxice. Pentru insectele zburatoare, in special impotriva mustelor, se pot utiliza electroinsecticidele. Acestea sunt dispozitive care se bazeaza pe electrocutarea insectelor zburatoare atrase de lumina ultrvioleta generata de electroinsecticid cu ajutorul unor tuburi speciale.

In cazul tratamentelor de deratizare, oferta produselor non toxice este mai variata, cuprinzand capcane adezive cu atractant (acelasi principiu ca si in cazul celor pentru gandaci), capcane mecanice cu arc sau capcane autoblocante. Capcanele mecanice cu arc au rolul de a fractura coloana vertebrala a rozatorului atunci cand acesta declanseaza mecanismul prin incercarea de a sustrage momeala din dispozitiv. Din cauza faptului ca prezinta un grad de periculozitate ridicat daca nu sunt manipulate corespunzator, se recomanda utilizarea doar in locuri in care nu au acces copiii sau animale nonvizate.

Capcanele autoblocante sunt dispozitive (custi) care au rolul de a capta viu rozatorul prin declansarea unui mecanism de blocare a cailor de iesire din dispozitiv, dupa ce daunatorul a patruns in interior.

In functie de tipul de daunator vizat, este necesar sa utilizam capcane sobolani sau capcane soareci , din cauza diferentelor de marime. O capcana (adeziva, mecanica cu arc sau autoblocanta) destinata utilizarii impotriva soarecilor nu va putea capta sau ucide un sobolan. Din aceasta cauza este necesar ca inainte sa apelam la un tratament de deratizare non toxic, sa cunoastem in primul rand cu ce fel de daunator ne confruntam.

Related posts
Sfaturi

Rozătoarele – inamicul principal al casei noastre

Sfaturi

Masuri de siguranta in cazul tratamentelor de dezinsectie si deratizare

Sfaturi

Ce vor femeile?

Sfaturi

Combate singur gandacii si soarecii

Sign up for our Newsletter and
stay informed