Unul din cele mai importante obiective turistice din zona Munteniei, la doar 10 km de Targoviste, in localitatea Vacaresti, conacul vechi de peste 300 de ani vegheaza cu fala din centrul unui minunat parc, pe care-l putem vedea si in ziua de azi.
Apartinand familiei Vacaresti, nume cu o valoare deosebita in istoria romanilor, acest conac face parte din categoria monumentelor cu mare valoare istorica, avand la baza elemente arhitecturale laice.
Pentru cei ce doresc sa ajunga aici, un bun punct de reper l-ar putea constitui Primaria localitatii, care se afla chiar langa monument, incat nu prea exista sanse sa nu-l gasiti.
Cu o istorie tumultuoasa, datorita in mare parte conditiilor politice in care s-au aflat cei din familia Vacarescu, aceasta curte a suferit etape distincte de construire: casa veche pe la sfarsitul secolului 16, casa noua pe la finele secolului 17, biserica datand de la sfarsitul secolului 17, iar casa si capela de la sfarsitul celui de-al 19-lea secol.
Mai mult de o suta de ani, neamul spiritualitatii noastre s-a aflat sub pecetea poetilor Vacaresti: Ienachita cu fiii sai, Alecu si Nicolae, si nepotul Alecu. Toti acestia, facand mare cinste neamului, au insemnat un simbol al culturii din Tara Romaneasca, aceasta cultura fiind lasata ca mostenire poporului nostru, cu mult inainte de aparitia Luceafarului nostru reprezentativ.
Potrivit unui cunoscut portal de stiri din Dambovita, casa a fost construita de un postelnic al lui Mihai Viteazul, pe nume Patrasco Vacarescu. Cu o constuctie tipica pentru secolul 16, acum mai putem vedea din aceasta casa pivnita ce se pastreaza inca intacta.
Desi nu este o locatie cunoscuta de foarte multa lume, cei ce veti poposi pe aici veti vedea ca se mai pastreaza din vechiul conac doar cateva coloane ce le puteti surprinde in curtea care apartine Complexului National Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste. Momentan, aceasta arhitectura se afla in subordinea Academiei Romane, fiind donata la jumatatea secolului 20.