Bucataria italiana este una dintre cele mai gustoase si cautate bucatarii de pe glob, nu exista om pe fata planetei care sa nu fi auzit de paste si pizza, acestea se consuma in toate colturile lumii. Cele mai cautate retete iatliene sunt cele de paste si pizza, iar in urmatoarele randuri va voi prezenta una din cele mai consumate retete de paste in italia si anume Pasta al pomodoro e basilico in traducere Paste cu rosii si busuioc. La italieni nu exista masa de pranz sau cina fara paste, preparate in cel mai simplu mod.
Pasta al pomodoro e basilico este reteta care se consuma cel mai des si se prepara astfel: punem apa cu sare la fiert, cand a dat in clocot punem pastele lasam sa fiarba atata timp cat scrie pe pachet. Intre timp se ia o tigaie in care se pune ulei de masline la incins si se pune un catel de usturoi la calit apoi cateva rosii chery taiate in jumatate sau intregi cum preferati, le caliti cam 2 minute apoi adaugati frumze de busuioc taiate marunt, putina sare si gata amestecati pastele scurese dar nu spalate cu rosiile si busuiocul, presarati putin parmigiano si serviti.
ceasta este cea mai simpla si rapida reteta de paste este gata in 20 minute si este foarte gustoasa. toat asa se mai poate prepara si cu rosii in conserva diferenta este ca adaugati rosiile in conserva in loc de rosii chery si mai puneti un pic de zahar atunci cand presarati sarea pentru a reduce aciditatea rosiilor in rest reteta este la fel. Italienii nu spala niciodata pastele dupa ce au fiert deoarece odata spalate se opreste fierberea iar pastele raman asa cum sunt in acel moment sau chiar se inatresc, pastele nespalate si adaugate direct dupa scurgere in sosul preparat pentru ele acestea absorb din acel sos si se mai gatesc putin capatand savoarea si gustul sosului, acesta este secretul pastelor italiene.
Un alt preparat foarte cautat si indragit din bucataria iataliana este pizza. Pizza are si ea un secret bine tainuit de italieni si acela ca o pizza buna se coace in cuptor incalzit cu lemne la 400 grace. Cea mai simpla pizza si cea mai indregita este Pizza Margarita, aceasta se prepara din aliuat de pizza sos de rosii busuioc mozzarella si oregano, ceva mai simplu si gustos nu se poate. Aluatul de pizza se face de asemenea foarte simplu din faina, ulei de masline, drojdie, sare si apa se lasa la dospit apoi se intinde si se unge cu sos de rosii se rade mozzarella se presara cu busuioc si oregani apoi la cuptor cu dansa pentru 10-15 minute in functie de cuptor pana cand se rumeneste.
Aceste preparate sunt preparatele de baza in bucataria iatliana de aici pornesc toate celelealte retete, de exemplu la pizza Margarita se adauga diverse ingrediente ca sunca, ciuperci, ardei, porumbsi multe alte ingredinte, pe pizza se poate pune aproape orice ai in frigider. Pizza se mai numeste si mancarea saracului ca si pastele de altfel deoarece oricine are in camara ingredientele pentru o pizza margarita sau paste cu sos de rosii.