Romania a atras in trei ani de la intrarea in UE fonduri structurale in valoare de circa 600 mil. euro, majoritatea in 2009, in conditiile in care intre 2007 si 2009 am avut la dispozitie aproximativ 5,6 mld. euro.
In trei ani de la aderare, doar 10% din sumele disponibile au ajuns in buzunarele potentialilor beneficiari, potrivit ultimelor date publicate pe site-ul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).
Raportat la suma totala alocata Romaniei pana in 2013, de 19,2 mld. euro, rata de absorbtie este de 3%, in conditiile in care primele plati importante au inceput sa fie acordate beneficiarilor incepand cu anul trecut.
„Ratele de absorbtie sunt in continuare foarte scazute comparativ cu banii pe care ii avem la dispozitie pentru perioada 2007 – 2009. Este aproape imposibil sa avem o rata de absorbtie de 100% in 2013, dar pot sa dau ca exemplu Spania care a reusit ca la finalizarea programului sa depaseasca pragul de 90%”, spune Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Ced Invest.
Plati importante au fost efectuate si in lunile august (90 mil. euro) si noiembrie (82,1 mil. euro). Din platile totale de 598 de milioane de euro, circa 68%, respectiv 404 milioane de euro, sunt prefinantari, adica sume in avans acordate beneficiarilor pentru a incepe proiectele cu fonduri comunitare. Restul de 194 de milioane de euro reprezinta rambursari ale sumelor cheltuite in cadrul proiectelor. Pentru a obtine banii europeni firmele trebuie sa depuna pentru decontare o cerere de rambursare.
Conform termenelor prevazute in contracte, platile catre beneficiari se fac in 30 de zile de la depunerea acestor cereri.
Transporturile si administratia au atras cei mai putini bani
Programele care au atras in 2009 cele mai importante finantari sunt cele de crestere a competitivitatii economice, unde sunt in implementare 934 de proiecte si programul regional cu 578 de proiecte in implementare, care au rate de absorbtie de 16,40%, respectiv 15,35%.
„Pe programul de competitivitate economica, fondurile atrase se datoreaza in special firmelor care au luat bani pentru investitii si unde autoritatile au mers pe varianta de depunere continua si evaluare continua a dosarelor. In cazul programului operational regional au fost in special proiecte realizate de consiliile judetene care au avut bani sa sustina investitia, proiecte de zeci de milioane de euro”, mai spune Cosmin Dragoi.
El precizeaza ca programul care s-a miscat cel mai greu este cel de transporturi, avand in vedere ca in cadrul acestui program s-au depus proiecte inca din toamna lui 2007, fiind printre primele programe lansate. In decembrie gradul de absorbtie era similar cu cel din noiembrie, respectiv 2,40%, cu plati de 31,9 mil. euro. Pe transport sunt in implementare 17 proiecte. De altfel, in decembrie, Ministerul Transporturilor a semnat cu CE finantare pentru trei proiecte majore, cu o valoare de 400 mil. euro.
Autoritatile au absorbit bani putini pentru dezvoltarea capacitatii administrative (1,58%) si pentru asistenta tehnica (1,25%).
CED Invest – www.cedinvest.ro