Zonele montane sunt ideale pentru cei care doresc să se ascundă de tumultul vieții de oraș și de agitația de zi cu zi. Din fericire țara noastră ne oferă un relief variat și ne putem mândri cu peisaje unice și minunate. Lanțul carpatic ocupă aproape o treime din teritoriul românesc și ascunde frumuseți încă neexplorate, ideale pentru drumeții în mijlocul naturii. Cât de frumoase pot fi pajiștile înverzite, pădurile de conifere sau de foioase, cursurile de apă limpede, repede și rece, cărările de munte și poteci, culmile muntoase acoperite de zăpadă până în mijlocul verii, mănăstirile și chiliile din cele mai sălbatice și greu accesibile locuri și, mai ales, oamenii primitori din toate zonele.
Atunci când vine momentul mult așteptat pentru un sejur la munte, fie că trecem prin anotimpul de vară sau de iarnă, majoritatea turiștilor își aleg destinația în funcție de nevoile personale de liniște și relaxare sau în funcție de posibilitățile de distracție. Cei care aleg să petreacă o vacanță mai rustică aleg deseori zona Bucovinei, un loc cu un farmec aparte ce ne duce cu gândul la naturalețea și simplitatea vieții din zonele montane. De asemenea, zona este un leagăn de veche civilizație, unde istoria se împletește cu legenda și avem ocazia să ascultăm povești pline de tâlc și înțelepciune. Pe lângă frumusețea peisajelor, un motiv de a vizita zona este și ospitalitatea binecunoscută a localnicilor și gastronomia diversificată a bucătăriei bucovinene.
Cele mai căutate obiective turistice din această zonă sunt renumitele mănăstiri din nordul Moldovei: Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Humor etc. De asemenea, pot fi vizitate Cetatea de Scaun a Sucevei, Hanul Domnesc, Complexul Muzeal Bucovina, Muzeul Satului Bucovinean, Hanul Domnesc din Suceava, Muzeul Memorial ”Ciprian Porumbescu”, Muzeul Etnografic Vatra Dornei, Forestieră Salina de la Cacica, Zona Carstică a Rarăului cu Pietrele Doamnei Rezervația Floristică Todirescu, Rezervația Pietrele Doamnei, Rezervația Codrul Slătioara etc. Pentru turiștii iubitori ai sporturilor de iarnă, zona a fost modernizată prin Complexul de agrement Ariniș din Gura Humorului unde se pot bucura de pârtie de ski, patinoar artificial și piscină acoperită. Și stațiunea turistică Vatra Dornei oferă patru pârtii de ski, ce pot fi abordate fără probleme, având un grad de dificultate mediu. Dacă există o dorință mai mare de aventură pot fi organizate rafting-uri pe Bistrița Aurie sau alte sporturi de acest gen.
O altă destinație turistică protejată de arcul Carpaților, județul Brașov este inima turistică a României si reprezintă cel mai important pol economic și cultural, centru al oamenilor de afaceri români și străini, oferind cu generozitate condiții dintre cele mai favorabile pentru întâlniri ori distracție. Culminând printr-un aer occidental, zona oferă o diversitate de obiective turistice și se bucura de un potențialul turistic natural, de o spectaculozitate și diversitate, precum și de patrimoniul cultural-istoric, alcătuit din obiective variate ce au și o certă valoare turistică. Printre obiectivele turistice pot fi enumerate: Complexul Peleș, „Babele” și „Sfinxul” de pe platou Bucegi, din Bușteni, Biserica Neagră, Castelul Bran, Crucea Caraiman, Parcul Național Bucegi, Cascada Valea Jepilor, Cascada Urlătoare etc.
Pe langă ansamblul Peleș, format din castelul cu același nume, din Pelișor și din complexul Furnica, în Sinaia mai puteți vedea clădirea cazinoului, Mănăstirea Sinaia și Casa Memorială George Enescu. Această zonă este bogată rezervații naturale de arbori si pajiști, chei (cheile Zănoagei, Cheile Urșilor, Cheile Orzei, Cheile Tătarului), peșteri ( Peștera Ialomiței, Peștera Raței) și stațiuni balneo-climaterice. Există condiții excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă, masivele împădurite (Făgăraș, Piatra Craiului, Postăvarul, Piatra Mare) oferind cadre perfecte pentru practicarea sporturilor specifice sezonului. Predealul dispune de patinoare și pârtii de ski moderne, dotate cu telescaun și teleski, dintre care cea mai spectaculoasă este Pârtia Clăbucet de 2100 metri.
Această zonă se bucură de existența a trei elemente esențiale: frumusețea muntelui, numeroase stațiuni montane potrivite atât pentru sporturile de iarnă, cât și pentru drumețiile și traseele montane din celelalte sezoane și obiective turistice care alcătuiesc o importantă parte din patrimoniul cultural al țării.
Astfel zonele montane reprezintă puncte turistice foarte căutate, oferind numeroase posibilități de petrecere a timpului liber în cadre naturale deosebite. De asemenea, ofertele de cazare sunt numeroase și navigând pe portalul nostru turistic www.cazaretur.ro o poți găsi pe cea ideală.