Comunicate

Tot ce au nevoie sa stie cei care vor sa inceapa pescuitul la musca

Discutand cu un amic pescar, mi-a spus despre un coleg de-al sau, care i-a destainuit ca i-ar face placere sa incerce sa pescuiasca la musca, problema pe care o are fiind ca nu cunoaste anumite informatii precum: de ce fel de acte are nevoie, unde ar avea posibilitatea sa pescuiasca pe langa orasul nostru (Timisoara), ce pesti se pot pescui si altele. Doresc sa le multumesc la cei doi, pentru ca m-au ajutat sa-mi dau seama ca aceasta e o dificultate pe care o au mai multi pescari.

In urma discutiei cu prietenul meu, mi-am amintit si alte intrebari adresate de catre alti pescari. Astfel am inceput sa-mi amintesc si eu cat de multe necunoscute aveam atunci cand m-am apucat sa pescuiesc la musca in zona de ses. Zeita Fortuna a facut ca am mai gasit doi „nebuni” (Florin Banu si Florin Stanculescu) impreuna cu care perioada de inceput a fost mai scurta. Fiind echipa de trei ne era mult mai facil, aflam fiecare cate o informatie si ne motivam unul pe celalalt si apoi am inceput sa invatam putin cate putin, ajungand partida dupa partida sa avem niste momente unice si chiar si rezultate notabile la pesti.

Dupa ce am trecut noi de perioada de inceput, am am cunoscut niste „profesionisti” si anume clubul Muscaricilor din Timisoara iar dupa ce i-am cunoscut totul a devenit mult mai simplu, ei sprijinindu-ne in a intelege mai bine acest minunat sport.

Care sunt cele mai mari impedimente care pot sta in calea unui pescar care vrea sa pescuiasca la musca?

Pescarii au 3 mari idei preconcepute in legatura cu pescuitul la musca si o sa scriu mai jos despre fiecare cu speranta ca vei capata mai multa indrazneala si de asemenea iti voi sugera anumite metode de depasire a acestor probleme.

1. Esti nevoit sa ai multi bani si sa ai timp liber ca sa iti permiti sa practici muscaritul Pentru a incepe a pescui la musca artificiala nu trebuie sa ai multi bani, poti gasi si echipamente la preturi mici.

In legatura cu timpul necesar, impreuna cu pescuitul la spinning este foarte avantajos. Vreau sa spun ca primavara, vara si toamna cand zilele sunt mai lungi, se poate pune de o partida de cateva ore dupa ce am iesit de la lucru. Cu atat mai mult cu cat atunci cand e vreme buna nu mai pierdem timpul cu echipamentul, e de ajuns sa avem o pereche de pantaloni scurti, un tricou si papuci in picioare, sa facem montura si putem incepe muscaritul. Personal, pe perioada verii, dupa ce parchez masina cat de aproape pot langa locul de pescuit in 15 minute de regula deja pescuiesc. Concluzia e ca pescuitul la musca e cel mai convenabil stil de pescuit din punct de vedere al timpului si se poate merge lejer si in zilele saptamanii cateva ore ca sa ne satisfacem pofta. De multe ori lunea dupa o zi de lucru mai grea, ma duceam 2 ore la pescuit si ma simteam ca in weekend. Va rog sa experimentati. Cunosc oameni care au vrut sa inceapa si nu au stat pe ganduri, au plecat la drum, au achizitionat o undita (unii au optat pentru varianta cea mai ieftina), o mulineta si restul de echipament, au inceput sa intrebe in stanga si in dreapta si au deprins tainele. Celalalt tip de pescari sunt cei care se documenteaza foarte bine inainte de a se apuca sa pescuiasca la musca, ei se intereseaza la modul perfectionist despre cat mai multe secrete si abiadupa ce cred ei ca stiu cea mai mare parte a elementelor, se decid sa treaca la actiune. Gandesc ca daca atingem un echilibru intre cele doua situatii, drumul va fi usor.

2. Ca sa pescuiesti la musca e nevoie de aptitudini deosebite pe care putini le au

Va rog sa nu credeti nicio secunda ca pentru muscarit e nevoie de abilitati speciale sau de multi bani sau de conditie fizica extraordinara. Pescuitul la musca {poate fi practicat|se poate experimenta| de orice om sanatos care isi doreste acest lucru. Bineinteles ca daca in care avem mai multi bani sau de o conditie fizica mai buna pescuitul este mai lejer si mai satisfacator. Cat despre abilitatile deosebite acestea pot fi dezvoltate doar prin exercitiu. In general la pescuitul la musca, aptitudinile fac referire la casting , la intelegerea apei si la folosirea mustelor potrivite. Am hotarat sa impart impedimentele in bucati cat mai mici pentru a va putea da seama ca in fapt nu sunt „impedimente” si numai niste pasi pe care trebuie sa-i parcurgi.

A. Castingul – Castingul inseamna lansarea snurului de musca in apa. Este o abilitate care trebuie dobandita de orice pescar la musca la un nivel de baza ca sa poata sa muscareasca. Va promit ca un nivel de baza se poate atinge in 2 ore de antrenament cu o persoana care va poate explica si arata tehnica necesara si care va poate directiona spunandu-va ce anume va ajuta sa perfectionati. Prin nivel de inceput ma refer la cazul ideal cand aveti in fata apa, in spate nu sunt obstacole si se poate face „casting normal” situatie in care lungimea distantei la care se lanseaza in fata, e disponibila si in spate. Miscarea pe care o facem in fata este identica cu aceea din spate, ele sunt simetrice, acesta e cauza pentru care avem nevoie de loc liber si in partea din spate. Bineinteles ca aceste conditii perfecte nu vor fi gasite intotdeauna la pescuit, din acest motiv e bine sa ne imbunatatim castingul cu fiecare ocazie prin antrenament. Care e cea mai buna metoda de a deprinde castingul? Rog un prieten/coleg/cunoscut sau unei persoane de pe un forum, care stie sa pescuiasca la musca sa ma insoteasca 2-3 ore la o partida de pescuit sau chiar intrun parc si sa ma invete casting. Dupa ce am inteles ce mi-a spus si am vazut cum se face tot ce trebuie sa facem e sa exersam cat mai des. O alternativa de a deprinde casting este uitandu-ne la filmulete educative gasite pe youtube.

B.”Cititul apei” Aceasta aptitudine este tot asa de importanta ca si castingul si se poate dobandi odata cu experienta. Cu siguranta ca pestii se vor afla in locurile cele mai convenabile pentru ei din punct de vedere al abundentei hranei, al sigurantei si al calitatii apei. Muscarii cu rezultate foarte bune au ajuns sa presimta asemenea lucruri si interpreteaza apa din instinct, ei stiu unde sa caute pestii si nepierzand timpul in locuri neproductive. Tin sa accentuez faptul ca nimeni nu dobandeste de la nastere aceste aspecte ci le deprinde prin antrenament. Bineinteles ca acest lucru e valabil in toate stilurile de pescuit, nu numai la muscarit.

C.Folosirea nimfelor potrivite

Pescarii cu experienta au observat an dupa an, anotimp dupa anotimp, mustele nimerite pe un anumit rau, sau nimfele potrivite intrun anume anotimp, deci ati realizat ca si acest aspect se deprinde odata cu experienta si prin testat si inlocuit muste cat mai des. In cazul in care observati ca o nimfa functioneaza mult mai bine decat celalalte, notati-va undeva modelul, perioada cand a mers si apa unde pestii au vrut sa devoreze musca respectiva. De multe ori un muscar greu va va spune care muste sunt productive, probabil doar cand va avea convingerea ca veti da drumul la pesti.

3.Necunoasterea legilor despre pescuitul in raurile de munte a facut oamenii sa creada ca e dificil sa pescuiesti la musca din punct de vedere legal

In ceea ce priveste pescuitul la musca in apele de ses chestiunile nu sunt deloc dificile, cu permisul de pescuit, e permis a se muscari in toate apele publice cu respectarea de prohibitie. Lucrurile se complica daca discutam despre pescuitul in apele de munte. De regula apele de munte se aflau in grija RomSilva iar RomSilva la randul ei reprezentata prin Ocolul Silvic cel mai apropiat de rau, care avea in grija raul si facea controale pe apa. In ultima perioada lucrurile au ajuns sa fie foarte incurcate nefiind limpede cine e indreptatit sa efectueze control pe apa si cine administreaza raul. In aceste circumstante pe foarte multe ape de munte pe care am muscarit nu m-a controlat nimeni.

Vreau sa va povestesc o aventura bizara care s-a petrecut in timpul acestui an. M-am dus pe un rau de munte impreuna cu amicul meu Calin (FlyFishing Lugoj) si nu stiam care e regimul raului. Ne-am oprit la ocolul sivlic si am intrat cu dorinta de a lua cate un permis de pescuit pentru o zi pe raul in cauza. A venit o persoana care ne-a salutat si noi i-am spus ce ne trebuie. S-a minunat, a avut o expresie ca si cum era ultima chestiune la care se astepta sa intrebam. A telefonat la superiorul sau. Au discutat si acesta i-a transmis ca in cazul in care vrem sa pescuim „sa o facem pe raspunderea noastra”. Ganditi-va in ce situatie eram. Chiar ma distreaza acum. Ne deplasam la institutia care credeam noi ca are in grija apa iar acolo ni se spune ca daca dorim sa pescuim, o facem pe propria raspundere. Am fost curiosi ce inseamna sa muscaresti pe propria raspundere si ne-a spus ca daca ar fi venit cineva sa ne intrebe despre hartii, trebuie sa ne descurcam singuri. Nu mai insist pe detalii, ideea era ca dumnealor nu aveau dreptul legal sa elibereze autorizatiile care ne trebuiau si nicio persoana nu stia sa ne spuna cine poate elibera aceste permise. Cand am inteles ca se putea sa vina un control pe apa din partea altei institutii, le-am cerut ca in acesta eventualitate, sa ne sustina povestind ca noi am intantionat ca niste pescari de buna credinta sa ne facem autorizatie dar nu am avut unde. Au fost de acord si am pescuit intreaga zi in pace neintrebandu-ne nimeni de vreun permis de pescuit.

Concluzia e ca pentru muscarit la campie este suficient permisul normal de pescar, pe cand pe apele de munte unde este un ocol silvic sau o asociatie care se ingrijeste de apa, se plateste o suma de bani care de cele mai mult ori e intre 15 si 30 de Ron pe zi. De multe ori, la intrarea pe o vale, (un rau de munte,) se afla o casuta sau o bariera unde veti gasi o persoana care e in masura a va elibera o autorizatie pentru o zi.

Veti intalni si rauri de care nu se ocupa nimeni si de obicei aceste rauri sunt devastate de braconieri. In tara noastra in raurile de munte intalnim pastravi, lipani, lostrita si coregon (coregonul in lacurile de munte). Cele mai cautate specii sunt pastravul (se intalnesc trei variatii ale speciei, si anume: indigen, fantanel, curcubeu) si lipanul. Se mai gaseste si lostrita dar pescuitul lostritei e interzis de multa vreme. In ultima perioada a fost interzis si pescuitul la lipan.

Unde pescuim la musca?

Pentru pescarii novici la pescuitul la musca, recomandate sunt raurile mai mici care au clean. Spun de dimensiuni mai mici pentru a nu fi nevoie de casting pe distante mai mari de 5 sau 10 metri. Cleanul e un peste generos in atacuri si astfel va fi un avantaj real pentru pescarii aflati la inceput. Daca veti merge la un rau de dimensiuni mai mari va va ajuta sa alegeti locurile cu apa cat mai mica pentru a putea intra cat mai mult in apa cu scopul de a lansa chiar langa malul opus. De cele mai multe ori clenii ii veti gasi chiar langa malul mai greu accesibil, asteptand o musca sa cada pe apa. Dupa ce va veti obisnui o perioada cu clenii, aptitudinile pentru pescuitul la musca se vor imbunatati vizibil si o sa intentionati sa tintiti si alte specii. Puteti bineinteles incepe pescuitul la musca si cu alta specie, ca de exemplu pastravul. Dintre alte specii de pesti care pot fi prinse la musca amintesc: avatul, stiuca, pastravul, lipanul, rosioara, scobarul si mreana (la nimfa). Informatii despre locuri bune de pescuit de asemenea nu prea sunt impartasite public, tot din motive de protectie a mediului.

Related posts
Comunicate

Invata-ti copilul cum sa hraneasca pisicile din jurul blocului

Comunicate

Transport containere moloz

Comunicate

De ce este importanta reciclarea plasticului?

Comunicate

Klaus Iohannis ia noi masuri cu privire la raspandirea virusului care face din ce in ce mai multe victime

Sign up for our Newsletter and
stay informed