Pentru inceput trebuie sa stiu bine ce doresc de fapt. Adica cate culori are materialul ce va fi tiparit, ce fel de hartie , carton, etc. va fi folosit si ce este mai important: tirajul. In functie de tiraj se alege modul de tiparire. O lucrare mica ca tiraj, – nu ca volum, ca continut – adica pana in 200 – 300 de exemplare se poate tipari la tiparul digital. Toate lucrarile cu tiraje mici au pretul cel mai scazut folosind un tipar digital. Pretul scazut se refera atat la pretul total cat si la pretul per ex.
Cum alegem unde tiparim cand avem o lucrare ceva mai mare? In primul rand dicteaza numarul de culori ce trebuiesc tiparite. Pentru lucrari la o culoare – cum ar fi tiparul unei carti – putem alege o tipografie ce are in dotare un tipar la un singur grup de culoare chiar la un format mic, cum ar fi A4. Lucrarile ce au 4 culori – si din combinatia lor rezulta colorul – se tiparesc pe masini tipografice la 2 sau 4 grupuri de culoare. Formatul tiparului minim A3. Astfel se reduce substantial timpul de lucru si implicit si costurile totale. Marimea tiparului se alege in functie de felul lucrarii. Daca trebuie tiparit un afis A2, normal ca alegem o tipografie care poate face acest lucru si nu vom cauta o tipografie cu un tipar mai mic pentru ca acestia vor fi doar intermediari si pretul de cost va creste. Tiparul plan este optim atat ca pret de cost per lucrare cat si ca timp de lucru pentru lucrarile cu tiraje cuprinse intre 500 ex. si un maxim de 50.000 ex.
Tiparul pe utilaje rotative se alege atunci cand avem tiraje mari si foarte mari precum si suportul pe care se tipareste este o hartie cu grosimea intre 45 g./mp. si 90 g./mp. Toata lumea stie ca ziarele se tiparesc pe rotativa. Timpul de executie a tiparului este foarte mic in acest caz. O rotativa executa atat tiparul cat si taierea si plierea finitului. Se reduce astfel timpul si manopera iar pretul per bucata este foarte mic.