Tot mai multe persoane se vad puse in situatia de a fi executati silit pentru neplata unui credit. Procesul este unul complicat si de cele mai multe, bunurile executate sunt scoase la licitatie de catre creditor pentru a recupera suma imprumutata debitorului.
Judetul in care au loc foarte multe executari silite e Arges. Aici tot mai multi debitori se vad deposedati de anumite bunuri pe care le-au cumparat folosind diferite credite.
Datoria este stinsa in momentul in care creditorul recupereaza suma imprumutata scotand la licitatie bunuri ale creditorului. Casele si terenurile imobiliare sunt printre cele mai des intalnite bunuri pe care se fac executari silite in Arges.
Odata executat silit, debitorul asteapta decizia executorului de a scoate la licitatie bunul respectiv. Acesta programeaza si anunta public o licitatie in cadrul careia se va casa sau terenul in urma carora se vor recupera banii imprumutati.
La licitatie nu are voie sa participe debitorul pentru a nu influenta in niciun fel pretul pe care il are imobilul scos la licitatie. Pentru a participa la o licitatie trebuie sa consemneze la dispozitia executorului o suma de 10% din pretul de incepere al licitatiei.
In cazul in care niciun potential cumparator nu ofera mai mult decat pretul pus de evaluator, va avea loc alta licitatie in termen de maxim 60 de zile, iar pretul la care poate fi cumparat imobilul va scadea la 75% din cel pus de evaluator.
In cazul executarilor silite din Arges, aproape toate au o finalizare, in sensul ca licitatia are succes, iar creditorul recupereaza suma imprumutata. Chiar si asa, odata cu succesul licitatiei, debitorul poate depune o contestatie in maxim 15 zile de la finalizarea licitatiei in care sa ceara anularea acesteia.
Totusi, aceasta practica nu are succes de prea multe ori, iar debitorul se vede nevoit sa renunte la imobilul sau.