Pavajele din beton garanteaza o surfata simplu de instalat, rezistenta care poate tine pana la 20 de ani. Cea mai anevoioasa parte a muncii este de a face o baza rezistenta la nivel. Este indicat sa intrebuintati cativa pasi in montarea pavelelor de beton:
- Planificarea – incepeti cu masurarea nivelului si schitarea unui grafic a portiunii pe care dorit sa montati pavelele, precizand toate gruparile prezente, cum ar fi constructii, garduri si alte regiuni pietruite.
- Pregatirea infatisarii – contactati companiile locale de utilitati dinainte de a purcede excavarea. Trebuie infaptuita o panta dinainte de pavare, pentru a garanta drenajul regulat. Asigurati-va ca aveti unghere de 90 de grade la punctele de plecare.
- Excavarea;
- Asamblarea de baza – tasarea suprafetei solului excavat cu un compactor placa, iar in portiunile mici, o placa de mana poate fi suficienta. Regiunea se acopera cu pietris, care va fi tasat din nou. Udarea usoara a pietrisului va poate ajuta la compactare. In momentul in care va puteti plimba pe pietris, fara a produce o gaura, atunci puteti pune urmatorul strat de pietris, tasandu-l din nou. Asigurati-va de existenta pantei pentru drenarea apei.
- Asezarea muchiilor – instalarea muchiilor este imperios indispensabila, putand folosi ca materiale PVC, aluminiu, beton sau lemn tratat sub presiune. Marginile prefabricate din beton sunt recomandate, deoarece sunt simplu de instalat si foarte durabile.
- Stratul de nisip – dinainte de a instala pavelele, este important sa fie aranjat un pat de nisip, umpleti bine in locurile inguste.
- Montarea pavelelor de beton – incepand dintr-un unghier de 90 de grade, incepeti sa asamblati pavele din modelul pe care l-ati optat. Verificati sistematic insiruirea randurilor de pavele, cu o rigla de-a lungul bordurilor frontale a randului de conducere. In cazul in care este indispensabila schimbarea cantitatii de nisip, intrebuintati o surubelnita si un ciocan pentru a deplasa pavelele la loc. Retezati pavelele pentru a se veni excelent la colturi si margini.
- Sculptarea pavelelor de beton – masurati si timbrati pavelele de beton, care urmeaza sa fie taiate, cu un creion de marcaj. Pentru taierea lor utilizati un diamant, o lama de ferestrau umed, un ciocan sau o dalta. Purtati mereu ochelari de protectie.
- Compactare si finisare – maturati spatiul pentru a indeparta resturile, apoi puneti nisip mai mult pentru a completa articulatiile.
- Finisarea – completarea cu nisip, pe intinderea pavelelor, este util sa se repete si in in zilele care urmeaza, pentru ca nisipul sa se astearna intre articulatii, iar ploaia sa il compacteze.