Amenajari

Rocile naturale – o optiune ideala pentru blaturi si placari interioare

Advertorial

Cariera marmuraConceptul de granit nu este o notiune clara pentru un numar foarte mare de oameni, in lumea moderna high-tech, de astazi. Multe persoane continua sa creada ca orice piatra slefuita este de fapt tot marmura. De fapt insa, diferentele dintre granit si marmura sunt mari. Cititi aici mai multe despre aceste tipuri de roci, gasind si produse derivate, potrivite pentru placarea de pardoseli sau pereti, cat si pentru realizarea de blaturi.

Marmura este o piatra de carbonat ce esor de polizat si finisat, insa are o duritate mai mica in comparatie cu granitul. Produsele realizate din acest material nu sunt rezistente la conditii meteorologice nefavorabile – lucru ce le face potrivite in special pentru spatii inchise. Cu toate acestea, marmura este mult mai bogat colorata si cu mai multe modele decat granitul.  Marmura este asociata cu sculptura rafinata, a zeitei Venus, cu spiritualizarea pietrei de Carrara (prin munca lui Michelangelo) si cu placile lustruite de acasa.

In schimb, granitul este un simbol al duritatii, al rezistentei si durabilitatii. Produsele fabricate din acest material sunt practic…eterne. Granitul (cuvant ce provine de la termenul latin Granum – grau sau cereale) este o roca granulara, formata prin cristalizarea magmei in scoarta terestra. Aceasta piatra este asadar compusa din minerale ca: quartz, feldspat si mica. Granitul are proprietati fizico mecanice ce il caracterizeaza ca un excelent material pentru structuri sau decoratiuni (fatade), dar si pentru monumente. El are o densitate de 2700 de kg/m3, duritate 7 pe scara Mohs si  o rezistenta la presiune de 150-250 MPa. Face fata frigului si e foarte rezistent la imbatranire si intemperii. Granitul lustruit isi pastreaza luciul timp de secole, chiar milenii. Se considera ca pe planeta noastra granitul se afla in cantitati inepuizabile – astfel omenirea nu va ramane niciodata fara acest material extraordinar.

Rocile de granit sunt diferit colorate, variind de la granitul norvegian alb la cel negru, african; el vine intr-o multime de culori, cum ar fi albastru, gri perlat, crem, rosu, roz si verde. Unele dintre aceste colectii sunt unice in culoare si au o valoare extrem de apreciata din punct de vedere decorativ.

Piatra naturala a fost intotdeauna o parte esentiala a culturii materiale a rasei umane. Omenirea s-a confruntat cu necesitatea de a prelucra piatra inca de la inceputul dezvoltarii sale.  De-a lungul celor mai timpurii perioade cultural-istorice, epoca de piatra, acesta a fost principalul material folosit pentru realizarea de unelte (topoare, sape), arme (varfuri de sageti, sulite), ornamente si simboluri diverse. Astfel, modul in care comunitatea acelui timp folosea piatra a dat denumirea de epoca paleoliticului) – ea s-a incheiat cu descoperirea cuprului, in epoca bronzului.

Operatiunile de prelucrare a pietrei au evoluat apoi:

– discolarea si ruperea sa in paleolitic

– desfacerea si finisarea dura la sfarsitul acestei epoci

– taierea, slefuirea si gaurirea in timpul neoliticului

– abia in epoca bronzului si a fierului  oamenii au reusit sa prelucreze materialul cel mai dur, din piatra, granitul.

Pentru mai multe informatii despre modul in care sunt prelucrate astazi aceste pietre, colectiile si culoriile disponibile pe piata din romania, acceseaza oferta de placari si placaje marmura si granit la Fabism.ro !

Related posts
AmenajariCASA SI FAMILIE

Bena basculabila: din ce material este realizată și ce beneficii îți asigură?

AmenajariCASA SI FAMILIE

Tips&tricks: de ce sa investesti intr-un acoperis din tabla faltuita?

AmenajariCASA SI FAMILIE

Afla cum sa alegi semineul perfect pentru acasa!

AmenajariCASA SI FAMILIE

Afla tot ce trebuie sa stii despre pardoselile decorative!

Sign up for our Newsletter and
stay informed