Cu toate tutorialele, platformele gratuite si programele care exista in prezent pe internet si mai ales, avand in vedere ca este un domeniu destul de profitabil pentru profesionisti si nu numai, ideea de a suplimenta veniturile din web design atrage tot mai multe persoane. Inceputul insa nu este in majoritatea cazurilor atat de stralucitor pe cat ne imaginam. Fie pentru ca nu avem suficiente cunostinte tehnice (photoshop, html, css), fie ca nu avem acel talent innascut (pentru ca in mod clar nu avem inca experienta), primele site-uri ajung sa fie de multe ori mai putin bune, mai putin frumoasa, mai putin “de succes”. Ca in orice domeniu, inceputul e mai usor daca ai cateva puncte de reper.
Defineste designul in jurul destinatiei site-ului
Nu e suficient ca designul sa arate bine, trebuie sa fie adaptat destinatiei lui (blog, forum, site de prezentare, site de vanzari, director de articole, magazin online) si sa sustina atat imaginea firmei, produselor, persoanei din spatele site-ului cat si functionalitatile dorite.
Usor de folosit
Designul trebuie sa asigure usurinta in folosire a site-ului. Utilizatorul trebuie sa-si dea seama despre ce e vorba pe site-ul creat de tine in primele cateva secunde. Si in urmatoarele sa gaseasca foarte usor informatiile si sectiunile importante
Culori, lumini, umbre, contraste
Tendinta incepatorului in web design este de cele mai multe ori sa foloseasca multe culori. Pana inveti sa te joci cu ele, este recomandat sa te limitezi la 2 culori primare si una secundara pentru a nu incarca designul. Un design cu putine culori este mai usor de perceput si inteles si sunt sanse mai putine sa arate rau.
Contrastul este un alt element important mai ales in ceea ce priveste raportarea textului la culoarea de fundal. Foloseste fie un text foarte deschis la culoare pe un fundal inchis, fie invers. Contrastul ajuta la citirea usoara a textului.
Textul
Daca tot am vorbit despre text, trebuie sa ai grija si la dimensiunea fontului. Desi un font mai mic (de 9, 10 sau 11px) poate arata mai finut sau mai bine incadrata in pagina este extreme de greu de citit. Incearca sa folosesti fonturi de la 12px in sus. Pentru a usura citirea, evita sa ingramadesti randurile si foloseste o spatiere putin mai mare decat cea standard.
Efectele
Nu exagera cu filtrele din Photoshop, foloseste-le doar acolo unde sunt necesare si pot aduce un plus de calitate designului. Un design cu multe filtre nu e neaparat unul bun tot asa cum un design foarte simplu poate avea mare succes.
Si nu ezita sa inveti din exemple. Cea mai simpla cale de a invata web design este sa incepi prin a reproduce layout-uri care ti-au placut foarte mult, sa te joci cu ele, sa le intelegi orientarea care functionalitatea si modul de structurare a elementelor.
uCoz este un website builder unic, cu gazduire gratuita care ofera posibilitatea realizarii de website-uri de prezentare, bloguri, forum-uri si magazine online. uCoz-hosting va pune la dispozitie hosting cu uptime de 99.8%, trafic nelimitat, spatiu pe discul virtual de 400MB care creste constant, acces FTP de 15 MB, posibilitatea de a atasa domenii proprii (.ro, .com, .org, etc). Cu peste 6 ani de serviciu online, 1200000 de site-uri active, uCoz este solutia perfecta pentru incepatori si profesionisti. Testati-l !