Dupa articolul „Ce trebuie sa stii atunci cand investesti intr-un sistem de supraveghere video?” raman tot in zona informatiilor de baza pentru cei care nu sunt specialisti in domeniu, dar care doresc sa se informeze inainte de a investi intr-un astfel de sistem. Am decis ca de data asta sa ma refer la greselile frecvent intalnite la instalarea, „cu succes” din punct de vedere al probelor de functionare, unui sistem de supraveghere video, dar care vor aparea dupa o perioada de timp, daca au fost neglijate in faza initiala.
1 – Montarea DVR-ului intr-un loc usor accesibil infractorilor, living, birou, etc.
DVR-ul, echipamentul de baza al unui sistem de supraveghere video, nu trebuie niciodata montat la vedere, intr-un loc usor accesibil infractorilor, cum ar fi in living, birou, etc. Este recomandat ca sa fie montat intr-o locatie pe cat posibil securizata, altfel s-ar putea sa aveti surpriza ca infractorii sa plece inclusiv cu DVR-ul, singura dvs. pista care ar putea duce la identificarea lor.
2 – Montarea DVR-ului intr-un loc ce nu permite o ventilatie corespunzatoare.
Alegerea unui spatiu redus pentru montarea DVR-ului, doar pentru ca „s-a potrivit la fix” in locul respectiv, duce de cele mai multe ori la supraincalzirea acestuia si automat la o functionare necorespunzatoare, blocaje, defectare hard-disk sau chiar arderea unor componente.
3 – Ignorarea caderilor sau fluctuatiilor de tensiune.
Aceste situatii, prin oprirea brusca a sistemului in timp ce lucreaza, duc cel mai adesea la defectarea hard-disk-ului si pierderea inregistrarilor. De aceea in locatiile cu probleme la reteaua electrica se impune folosirea unui UPS. Acesta elimina cel putin caderile de tensiune de scurta durata si fluctuatiile de tensiune, care de altfel sunt si cele mai frecvente.
4 – Montarea camerelor de supraveghere astfel incat sa „vada cat mai mult”.
Aici se incadreaza magazinele cu camere de supraveghere dispuse numai in colturi pentru a acoperi toata suprafata acestuia. Ca urmare usa de intrare este filmata de o camera dispusa in coltul opus, casa de marcat filata din partea opusa tejghelei de camera care surprinde si rafturile. Rezultatul este ca identificarea persoanei cand intra pe usa nu se poate face din cauza distantei mari (si a lentilei focalizata pe interiorul magazinului nu pe intrare), iar la casa de marcat este filmata din spate.
5 – Lipsa intretinerii sistemului de supraveghere video.
Foarte multi considera ca odata pus in functiune un sistem de supraveghere video nu mai au nimic de facut decat sa urmareasca imaginile de pe monitor. De fapt nu trebuie scapata din vedere cea mai simpla si elemetara actiune, prevenirea depunerii de praf pe obiectivele camerelor, in interiorul DVR-ului, etc.
In cazul DVR-urilor acest lucru duce la supraincalzire si blocare sau chiar defectare a acestuia. La camerele video de exterior, in mod special, praful se depune pe obiectiv iar imaginea devine neclara, multi considerand ca este defocalizata camera. O alta situatie in cazul camerelor ar fi panzele de painjen din fata acestora care stralucesc „minunat” in lumina LED-urilor infrarosii.
Acestea sunt doar cateva din cele mai frecvente greseli facute de cei fara experienta, la instalarea unui sistem de supraveghere video.